top of page
Search

Φθινοπωρινό Camp 2023

Updated: Dec 19, 2023

Όπως κάθε Οκτώβρη, έτσι και φέτος διεξάγεται το διήμερο Autumn Camp της I.K.M.F. Ελλάδος, στο Ράντσο του Σοφικού Κορινθίας (21 και 22 Οκτωβρίου). Προσκεκλημένοι εκπαιδευτές θα είναι οι πολύ έμπειροι JOEY ROETMAN (E.I.T. E4) και CHRIS MURRAY (E.I.T. E3) και το κεντρικό θέμα: «Το timeline στις διαφορετικές επιθέσεις».



Πέρα από το πρόγραμμα του Camp και τα όσα αυτό περιλαμβάνει (σεμινάρια, τεχνικές, διαλέξεις, διαμονή, διατροφή, καθώς και εξετάσεις όλων των επιπέδων P) η σημαντικότητα και η αξία τέτοιων εκδηλώσεων, συνδέεται άμεσα με τη φιλοσοφία της σχολής μας, που δεν είναι άλλη από τη «μετατροπή του φόβου σε αυτοπεποίθηση». Ιδιαίτερα δε όταν στο επερχόμενο Camp η θεματική του αποτελεί μία από τις σημαντικότερες αρχές του Krav Maga, η κατανόηση της οποίας μας καθιστά ικανούς να ανταπεξέλθουμε χωρίς φόβο, με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση, σε κάθε πιθανό στάδιο - χρονοδιάγραμμα (timeline) μιας επίθεσης.


Αναφέρεται στη διαχείριση του χρόνου, του χώρου και των απόστασεων, ώστε είτε να επιτευχθεί η αποφυγή μιας συμπλοκής, είτε η αποτελεσματική απεμπλοκή από αυτή. Σαν αρχή αποτελεί ένα προληπτικό μέτρο που βοηθάει στην άμεση ανίχνευση επικείμενων επιθέσεων και απειλών. Μας εκπαιδεύει να δούμε όλες τις επιλογές που έχουμε (αποφυγές, άμυνες) μέχρι το σημείο των late releases (κεφαλοκλειδώματα, πνιγμοί, bear hugs, κτλ).



Σύμφωνα με το διάγραμμα της εικόνας όσο μειώνεται η απόσταση από τον επιτιθέμενο τόσο αυξάνει η απειλή, ενώ παράλληλα αλλάζει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η πρακτική που πρέπει να ακολουθηθεί.


Αναλυτικότερα:

  • Απομακρυσμένη Απόσταση (Πράσινη Περιοχή)

Όταν εντοπίσουμε πως ο επιτιθέμενος βρίσκεται μακριά, η καλύτερη επιλογή είναι η αποφυγή της συμπλοκής και η υποχώρηση μας. Δημιουργούμε αρκετή απόσταση (μπορούμε να τρέξουμε), μην επιτρέποντας στον επιτιθέμενο να πλησιάσει περισσότερο, μειώνοντας τις πιθανές απειλές. Κινούμαστε στην κοντινότερη έξοδο ή σε κάποιο ασφαλές μέρος.

  • Μεσαία Απόσταση (Κίτρινη Περιοχή)

Στην περίπτωση που ο επιτιθέμενος βρεθεί πιο κοντά μας, η καλύτερη επιλογή είναι το “prevention”, η λήψη προληπτικών μέτρων απέναντι στην απειλή. Είτε με τη χρήση της φωνής μας είτε με προληπτικές επιθέσεις (κλωτσιές, γροθιές), δεν επιτρέπουμε στον επιτιθέμενο να μας αγγίξει. Απομακρυνόμαστε και συνεχίζουμε να ελέγχουμε (scan) τον περιβάλλοντα χώρο για άλλους επιτιθέμενους.

  • Κοντινή Απόσταση (Κόκκινη Περιοχή)

Ο επιτιθέμενος είναι πλέον πολύ κοντά μας, στερώντας μας τη δυνατότητα να μπορούμε εύκολα να αναγνωρίσουμε το πως θα επιτεθεί. Η περίπτωση να έχουμε κάποια καθυστερημένη αντίδραση (late reaction) είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Για να αποφευχθεί ο κίνδυνος, καλούμαστε να επιδείξουμε μέγιστη επιθετικότητα, εφαρμόζοντας τις τεχνικές που διδασκόμαστε. Απομακρυνόμαστε σε αγωνιστική στάση (fight stance), σκανάροντας παράλληλα τον περιβάλλοντα χώρο για άλλους επιτιθέμενους.

  • Στάδιο: Πολύ Αργά

Στο ενδεχόμενο που η απειλή δεν αντιμετωπιστεί σε κάποιο από τα προηγούμενα στάδια του Timeline, ακολουθεί το στάδιο του «Πολύ Αργά» (Too Late). Στο στάδιο αυτό δεν συνεπάγεται πως είναι πολύ αργά για να κάνουμε κάτι ώστε να εξουδετερώσουμε την απειλή. Απλώς σε όλες τις προηγούμενες αποστάσεις, δεν πράξαμε αντίστοιχα, δεν έγινε σωστή πρόληψη και η επίθεση μπορεί να μας προκάλεσε έκπληξη φέρνοντάς μας στη θέση που βρισκόμαστε. Για παράδειγμα ένας επιτιθέμενος να μας πνίγει, ενώ είμαστε στο έδαφος. Σε αυτό και σε άλλα αντίστοιχα στάδια, κάλουμαστε να αμυνθούμε (τεχνικές Krav Maga), να σηκωθούμε κι έπειτα να απομακρυνθούμε, σκανάροντας όπως πάντα τον περιβάλλοντα χώρο.

  • Θάνατος

Σε αυτό το στάδιο τίποτα δεν θα μπορούσε να προληφθεί και ο θάνατος είναι αναπόφευκτος. Μια επίθεση με όπλο όπου ο επιτιθέμενος έχει ήδη αποφασίσει να πυροβολήσει (εξ αποστάσεως ή εξ επαφής) και να λήξει τη ζωή κάποιου, αποτελεί ένα τυπικό παράδειγμα.


Οι παραπάνω περιστάσεις, αδιαμφισβήτητα προκαλούν άγχος και φόβο αν αντιμετωπιστούν σε πραγματικές συνθήκες. Πώς χρησιμοποιούμε αυτόν τον φόβο; Πώς θα μπορούσαμε όχι μόνο να τον ξεπεράσουμε, αλλά και να κάνουμε πράξη την παραπάνω φιλοσοφία; Μέσα από τις προπονήσεις αλλά και τα σεμινάρια τέτοιου είδους, αποκτάμε σφαιρικότερη αντίληψη του Krav Maga και της εφαρμογής του. Σε ένα γεμάτο διήμερο μπορούμε να λάβουμε πλήθος γνώσεων, να πιέσουμε τον εαυτό μας και πάνω από όλα να περάσουμε καλά. Εμβαθύνοντας ακόμα περισσότερο στο πώς θα πρέπει να αντιδράσουμε σε διαφορετικά σενάρια, υπερνικώντας τον φόβο μας και μετατρέποντάς τον τελικά σε αυτοπεποίθηση.

74 views0 comments
bottom of page